23 Mart 2009

İşlevsiz Bencil DNA

Kromozomlarda egzon bölümleri arasında intron denen işlevsiz genler var. Bu introndaki genlerin büyük bölümü egzondaki genlerin atalarının fosilleri ve benzerleridir. Okunmazlar, proteine dönüştürülmezler

İnsan DNA’sının yaklaşık sadece %2’si proteine dönüşür.

Yaratılışçıların bu intronların varlığını nasıl açıkladığı merak konusudur. Neden bunlarda, egzonda şuanda işlevsel olan genlerin fosilleri var? Koca DNA’nın neden sadece %2’si proteine dönüşüyor?İşlevsel tek parça genler neden bir bütün, sıralı olarak yazılmamış da kromozoma dağınık olarak yazılmış? Tıpkı sabit diskteki bir dosyanın fiziksel olarak diskin farklı yerlerine yayılmış olması gibi!

Bilimin açıklaması şöyle:

Genler bazen mutasyon gibi ikilenir de. Kromozomun başka bölgesine de kopyalanır. İntronlarda eskiden ikilenmiş genler vardır. Genlerin kuzenlerinin, kromozomda bulunmasının nedeni budur.

Genin kopyası egzonlarda bulunuyorsa bedeni etkiler. İnsanda 8 kuzen globin var.

İntronlardaki genler ikilenir durur. Bedene etkileri olmadığından doğal seçilime takılmaz. Ve ikilenmeleri, mutasyonları kalıtımla akar gider. İşte bu yüzden sayıları, proteine dönüştürülen genlerden çok fazladır. Eğer bedene etkisi olsaydı, doğal seçilim çoğu mutasyonunu, ikilenmesini eleyecekti.

Evrimin ilk dönemlerinde canlılar daha basitti, az sayıda genden oluşuyordu. Gen bilgisinin artmasının nedeni de yine bu. İkilenmeler sonucu oluşan kuzen genler ayrı ayrı mutasyon geçirerek farklılaştılar. Başka proteinler üretmeye başladılar.

Hiç yorum yok: