16 Haziran 2011

Ay'da Güneş Panelleriyle Dünya'ya Enerji Sağlamak

Japon Shimizu şirketi The Luna Ring adını verdiği projeyle Ay'a güneş panelleri kurmayı düşünüyormuş. 11 000 km uzunluğunda 400 km genişliğinde olacak. 13 000 Terawatt enerji üretilecek. Enerji mikrodalga formuyla Dünya'ya aktarılacak.

Dünya'nın enerji ihtiyacını karşılayabilecek olması çok güzel. Güneş enerjisinden en gerçekçi şekilde yararlanılmış olur. İşte o zaman birincil enerji kaynaklarını tamamen gereksiz kılar. Dünya'da yer kaplamıyor ve Ay'da engelleyici bir atmosfer de yok.

Enerji çok ucuzlamış olacak. Daha da rahat elektrik tüketeceğiz. Eskiden tasarruf etmek zorunda olduğumuzu düşündüğümüz aygıtları daha sık kullanacağız. Çok güç harcayan yeni makineler hayal etmenin önü açılmış olacak. Elektrikli arabalar, trenler yaygınlaşacak. Bina, mağaza ışıklandırmaları renklenmesi hız kazanacak. Konforumuzun artması sürüp gidecek.

Ay'daki güneş panellerinden elde edilebilecek güç sonsuzmuş gibi harcayacağız. Elbette değil. Artık yetmemeye başlayıncaya kadar konforun keyfini sürebiliriz. Bu durumdan sonra da yörüngeye yeni bir güneş enerjisi istasyonu kurulmuş olacaktır herhalde.

Yine de, güneş panellerinin çok yer kaplaması hâlâ en büyük dezavantajıdır. Ayı işgal edecektir. Galiba ilerde orada yerleşim yeri kurmak için pek yer kalmamış olacaktır.

Madem mikrodalga formuyla enerji iletmek mümkün, insan düşünmeden edemiyor: Ay'da kurulacak yüzlerce nükleer santralin enerjisini Dünya'ya göndermek nasıl olurdu acaba! Nasıl olsa orada kimse de yaşamadığından kimse kızdırılmamış olurdu herhalde. Ama ne yazık ki nükleer yakıt ağır olduğundan Dünya'dan göndermek kolay olmayacaktır. Ay, Helyum zengini. Ama Helyumu kullanabilecek santraller yeni yeni geliştiriliyor.

Güneş enerjisi, ancak The Luna Ring gibi bir projenin hayata geçmesiyle gerçekten kendisini kanıtlayabilecek. Ümit verici.