29 Haziran 2012

Şempanzeler Dil Öğrenebilir mi?


Herbert Terrace Nim Projesi adında bir deney düzenlemiştir. Bir şempanze doğar doğmaz bir insan anneye verilecek. İnsan gibi yetiştirilecekti. İnsan anne emzirecek, giydirecekti. Onunla işaret diliyle iletişim kuracaktı. Şempanzelerin ses telleri uygun yerlerde olmadığından işaret diliyle iletişim kurmaları daha kolaydır. O'nu insan gibi büyütecekti. Zaman geçtikçe öğrenmiştir. 100-200 kelimeyi biliyordur. İnsanlarla iletişim kuruyordur. Hatta tuvaletini klozete yapmayı da öğrenmiştir. Yıllar sonra hayvan barınağına götürülür. İnsanlara alışmış olan Nim, ilk defa şempanze gördüğünde gerginleşir bile. 2011'de BBC “Project Nim” adında belgeselini de yaptı.

Ama daha öteye gidememiştir. Herbert Terrace, şempanzenin kurduğu cümlelerin taklitten ibaret olduğuna karar vermiştir. Deneyin başarısız olduğunu belirtmiştir. Taklit diyerek kestirip atması ilginçtir. İnsanlar dili bebekken taklitle öğrenir. Tabii şempanzeden daha gelişmiş beyne sahip olduklarından daha iyi taklitçilerdir. Dil de bir mem olarak taklitle yayılmıştır. Büyüdükçe dili daha karmaşık şekilde taklit ederek geliştirir. Örneğin yazı yazarken etkilenilen yazarların süslü cümleleri kullanılarak dili taklit edilir. İnsanlar sohbet ederken sevdikleri gazetecilerin yargılarını kullanmalarına sıkça rastlanabilir. O fikirlerle yeni kombinasyonlar oluşturarak bir nevi taklit etmiş olur.

Elbette bir şempanzeyle derin bir sohbete girebilmek bekleniyorduysa, bu gerçekleşmeyecekti. Beyin kapasiteleri o kadar iyi olsaydı şimdiye Dünya'daki diğer baskın tür olurlardı. Kendi işaret dillerini geliştirmiş olurlardı. Bir düzeyde kendi kültürlerini kurmuş olurlardı. Ve muhtemelen insanlarla arasında savaşlar olurdu. Ve olasılıkla sömürgeleştirilirlerdi.

Yani deneyde, şempanzenin insan gibi karmaşık cümleler kuracağı, fikirler üretebileceği düşünüldüyse başarısız olmuştur. Sadece küçük cümlelerle kendi ihtiyaçlarını anlatabilmesi yeterliyse, bu açıdan deney başarılı denebilir.

Daha önce de başka deneyler yapılmıştı. Washoe, Lana adlarında şempanzeler kullanılmıştı. İşaret dilini öğrenebilmişlerdir. Kısa cümleler oluşturabilmişlerdir. Soyutlama yapabilmişlerdir. Üzerinde işaret dili bulunan klavyeyle bilgisayara cümle komutlar verebilmişlerdir. Hatta bileşik kelimeler uydurabilmişlerdir. Bilgisayara “Lütfen-makine-ver-parça-bir-elma.” ve “Lütfen-makine-yap-pencere-açık.” gibi İngilizce gramere uygun komutlar verebilmişlerdir. Elbette kurdukları cümleler kendilerinin düşük ilgi alanlarıyla sınırlıdır. Ama cümle kurdukları ve klavyedeki işaretleri tanıdıklarına göre soyutlama yaptıkları ortadır.

Önemli olan dili bir düzeye kadar kavrayabildiklerinin gösterilmesidir. 2,5 yaşındaki bir bebeğin zekasını gösterebildikleri söyleniyor. Bu çalışmalara katılan şempanzelerden bazılarının da birbirleriyle işaret dilini kullanarak iletişim kurdukları ve bu dilin kültürel aktarım yoluyla birbirlerine geçtiği gözlendi (Hayvan Zihni kitabı, Tübitak yayınları). İnsana en çok benzeyen bonobo maymunları ise ne istediklerini, nereye gideceklerini ve gittikleri yerde neler görüp duyduklarını işaretle belirtebiliyorlar. Dil Araştırma Merkezi’nden William Hopkins kendi araştırmalarını İnternet sitesinde şöyle anlatıyor: ‘Şempanzelerin, işlevsel bir dil öğrenirken, beynin hangi yarısının bu konuda uzmanlaştığına baktık ve insandaki gibi sol yarıkürenin daha gelişkin olduğunu gördük.” Ama şempanzelerin, ilk insanların bir dil geliştirmelerini zorunlu kılan türden çevresel baskılardan uzak kaldıklarına dikkat çekiliyor.

İlgili Belgeler